Att använda landskap

Att använda landskap

 

Att använda landskap (2016–2017) av Anja Örn, Tomas Örn och Fanny Carinasdotter är beställt som en del av Statens konstråds utställning Brytningstider i Luleå november-december 2017. Verket är en del av en pågående undersökning av det öppna dagbrottet Aitik i Sakajärvi.

 

Vi samlar röster som på olika sätt är kopplade till gruvan. Kunskap, känslor, ekonomi och natur möts och nöts mot varandra i det dramatiska landskapet. Rösterna är bland annat hämtade från intervjuer, nyhetsartiklar, Bolidens informationsmaterial och Sakajärvibornas brev till gruvbolaget. I stället för att följa en enda berättelse med bestämd utgång låter konstnärerna de många rösterna förbli motstridiga och mångbottnade.

 

 

Medverkande konstnärer: Yuri Pattison, Raqs Media Collective, Eva Stina Sandling, Lisa Tan och Anja Örn, Tomas Örn & Fanny Carinasdotter. Curator: Lisa Rosendahl​

 

Utställningen Brytningstider är den avslutande delen i Statens konstråds serie Industrisamhälle i förändring som sedan 2015 ägt rum på olika platser i landet.